Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste en mooiste natuurgebieden van Nederland. Het park is ruim 3500 hectare groot en bestaat afwisselend uit zandverstuivingen en naaldbos. Sinds 2002 is het officieel een Nationaal park. Op De Loonse en Drunense Duinen kunt u eindeloos struinen in de ‘Brabantse Sahara’, fietsen door uitgestrekte bossen of paardrijden over zandheuvels. Ontdek een dassenspoor en sta oog in oog met reeën en roofvogels. de Cromvoirtse Bed & Breakfast is een uitstekende uitvalsbasis om dit natuurgebied te ontdekken.

Dit natuurgebied heeft er niet altijd zo uit gezien. In de late middeleeuwen was het een plek waar runderen konden grazen en aan lichte vorm van landbouw werd gedaan. Langzaam heeft het stuifzand het gebied overgenomen. Het zand heeft zelfs gedurende de jaren verschillende nederzettingen bedolven. Middeleeuwse dorpjes Westloon en Efteling liggen nog altijd begraven onder het zand.

Beheerders van De Loonse en Drunense Duinen houden de flora en fauna nauwlettend in de gaten. Stuifzanden en dennenbossen zijn van nature gebieden waar weinig verschillende soorten voorkomen. Het Zandleygebied vormt een belangrijke uitzondering hierop. Het Zandleygebied herbergt bossen op venige en lemige bodems waardoor zich een hoge concentratie aan flora en fauna kan verzamelen.

Stuifzand en naaldbossen zijn niet het enige wat dit natuurgebied aantrekkelijk maakt. Het aangelegen landgoed Plantloon is een landgoed in Engelse landschapstijl, met fraaie lanen, loofbossen, hoeves en weilanden met houtwallen. Liefhebbers van vogels, vlinders en akkerkruiden komen hier helemaal aan hun trekken. Daarnaast is een bezoekje aan natuurreservaat De Brand en kasteel de Strijdhoef ten zeerste aan te raden. Beide bezienswaardigheden bevinden zich in het zandleygebied.

Andere uitjes

Scroll naar boven